Esenciální oleje

pronikají do českých kuchyní!

Esenciální oleje

pronikají do českých kuchyní!

.

Esenciální oleje jsou ekologické, všestranně použitelné a nabité přírodní vůní i chutí. Přinášíme vám rozhovor s Pavlou Rychtářovou, zakladatelkou eshopu prostemiluju.cz, díky které nachází esence čestné místo i v menších českých kuchyních. Pavla nám prozradila, jak esence správně používat, v čem jsou unikátní a jak z nich získat maximum!

Pavlo, co vlastně jsou esenciální oleje a jak se vyrábí?

Esenciální nebo také éterický olej je směs těkavých látek, která byla extrahována z rostliny a výrazně proto voní. Můžeme jimi ovonět prostor, kosmetické produkty, nebo z nich například vyrobit přírodní parfémy. Esenciální oleje ale také částečně nesou chuť suroviny a obsahují zdraví prospěšné látky, které se v rostlině nacházely. Přímo se tak nabízí jejich využití v potravinářství.

 

Jak se dá esence použít v kuchyni?

Za předpokladu, že máme esenciální olej v potravinářské kvalitě, můžeme ho využít v kuchyni jako 100% přírodní aroma a ochucovadlo. Třeba citronový esenciální olej tak výborně nahradí citronovou kůru. Esenci ale můžeme mít vždycky po ruce, její použití vyjde mnohem levněji a ekologičtěji. Pokud navíc víte, že byl váš esenciální olej chemicky analyzován a že je BIO, tak máte jistotu, že nekonzumujete chemikálie.

Esenciální oleje dávkujeme velmi opatrně a mísíme je vždy s vhodným základem. Tím můžem být olej nebo tuk, jogurt, různé druhy krémů, ale taky třeba roztavená čokoláda, sirupy, med… A pamatujeme, že s vodou se nemísí. Možností, jak esence použít, je bezpočet. Pro začátek jsou skvělé třeba jednoduché lanýžky, granola nebo ochucený bylinkový olej nebo zálivka do salátu.

 

Jak se liší esenciální olej od klasického aroma?

Aroma je poměrně široký pojem. Esenciální oleje se od nich liší v mnoha aspektech – jinak se vyrábějí, mají jiné složení, účinky i použití.

U aromat je obecně problémem to, že nevíme, co kupujeme. Na jejich etiketě najdeme více či méně konkrétní informaci a často nemáme šanci zjistit, co je skutečně obsahem. Esenciální oleje, alespoň ty, se kterými my pracujeme, jsou vždy 100 % přírodní, nemodifikované a nejsou ničím ředěné. Oproti tomu běžná aromata obsahují nějaké „vonítko“ v základu, plus třeba konzervanty, stabilizátory nebo sladidla. Pokud používáme aroma, dávkujeme ho často po lžičkách, protože koncentrace aromatické látky bývá nízká. Esenciální olej dávkujeme po kapičkách.

Pokud bych to však zcela zjednodušila, tak třeba pokud použijeme mátovou esenci do sirupu, vyrobíme si skutečně mátový sirup, který bude mít mátové aroma, chuť a účinky. Pokud však použijeme aroma, dostaneme sirup s chutí a vůní máty.

 

Na co je třeba dát si pozor?

Hned na začátku je asi potřeba si uvědomit, že esenciální oleje jsou rostlinným koncentrátem. Jsou proto skvělé, ale zároveň je s nimi potřeba opatrně zacházet. Velmi důležité je dávkování – dávkujeme po kapičkách a řídíme se pravidlem, že méně je více. Také je potřeba vždycky myslet na to, že esenciální olej se nesmíchá s vodou. Takže určitě nepatří rovnou třeba do pití. Pokud bychom si ho kápli do sklenice s vodou, při jeho pití se můžeme dokonce i popálit.

Nakonec, esenciální oleje jsou koncentrovanou formou bylin a s tím souvisí i možná nevhodnost pro určité skupiny osob. Ve velmi nízkých dávkách, se kterými se setkáváme při dochucování jídla, jsou obecně velmi bezpečné, ale určitě bych doporučila opatrnější používání těhotným, kojícím a osobám s chronickými chorobami a při podávání dětem. Vždy je na místě užívat je s rozmyslem.

 

b3lineicon|b3icon-heart-care||Heart Care

100%

přírodní složení

b3lineicon|b3icon-drop||Drop

250

kapek a porcí v jednom balení

Jsou dneska esenciální oleje v gastronomii často využívány? Vidíte v nich potenciál?

Co se týče využívání esencí v gastronomii, moje odpověď je ano i ne. Vždycky říkám, že esenciální oleje v jídle a pití nejsou nic nového. Překvapivě je najdeme třeba v limonádách světových značek. A ve spoustě dalších produktů, kde bychom je nečekali. Řekla bych, že esence jíme nebo pijeme denně, aniž bychom to věděli.

Na druhou stranu, málokdy se s esenciálními oleji setkáme v produktech malých výrobců nebo v restauracích či barech. A to je škoda.

Potenciál je v esencích obrovský – jsou přírodní, jsou mnohem komplexnější než jiné druhy aromat a přinášejí nejen chuť a vůni, ale i pro tělo prospěšné látky a řadu dalších benefitů. Řada firem už po nich sahá v rámci návratu k přírodním ingrediencím a jsou výbornou volbou pro výrobu bio produktů.

 

Komu by se mohly hodit?

Esenciální oleje mají ohromně široké využití, proto si určitě každý najde příležitosti, kdy se mu budou hodit. Jsou vhodné jak pro profesionální použití, tak i pro domácí vaření. 

Určitě ale můžu uvést řadu situací, kdy je opravdu skvělé moct sáhnout po esenci v šuplíku. Typickým příkladem je užívání citronové kůry v kuchyni. Místo páru čerstvých chemicky neošetřených citronů nám stačí několik kapek z lahvičky, kterou máme pořád v šuplíku. Vlastně tohle byl jeden z hlavních impulsů v začátku – mně se totiž citrony vždycky rychle zkazily a také jsem občas pochybovala, jestli jsou skutečně naprosto bez chemikálií. A stejně to funguje s pomerančem, mandarinkou, limetkou… Spoustu citrusů ani v obchodech v BIO kvalitě neseženeme, takže esenci oceníme o to víc.

Díky esenci taky můžete ochutit třeba krém na dort nebo do sušenek, aniž byste ho naředili. Doladíte marmeládu. Vylepšíte marinádu nebo salsu. Nebo dochutíte likér. Zkrátka využijeme je nasladko i naslano.

 

Kde a jak je lze zakoupit?

Jsme moc rády, že se nám podařilo navázat spolupráci přímo s výrobcem a dovážet je do Česka. Prozatím je najdete v našem eshopu na adrese prostemiluju.cz.

 

Než jsme poznali Pavlu a její e-shop prostemiluju.cz, neměli jsme ani tušení, že lze esence využít i v gastronomii. A to dokonce tak všestranně! Neváhali jsme a objednali jsme si první zkušební lahvičku s mandarinkovou esencí. Ta nám dorazila v “cuku letu” a mohli jsme se pustit do testování. Hned po otevření nás překvapila opravdu silná vůně, a proto jsme při dávnování byli hodně opatrní. Kapičku esence jsme rozpustili v medu a přidali do našich oblíbených koka sušenek. Těsto se krásně provonělo a chuťově získalo příjemný mandarinkový nádech, po upečení se ale lehce ztratilo (to jsme totiž ještě nevěděli, že při tepelné úpravě se nemáme bát přidat kapek trochu víc :-)). Esence si určitě najde čestné místo v naší kuchyni – plánujeme s ní vyzkoušet čokoládové lanýže i linecké cukroví …

Co si myslí Foodiny.cz?

Kolik takový olej stojí a jak dlouho vydrží?

Cena esenciálních olejů závisí na tom, jak náročné a drahé je je získat. Proto se ceny velmi liší. Pro začátek jsme vybraly ty dostupnější, ale taky skvěle využitelné, jejichž prodejní cena se pohybuje kolem dvou stovek za 10ml lahvičku. Jsou tu ale i takové, u kterých musíme počítat s cenou několik set korun za každý mililitr. To je třeba případ vanilky nebo růže. Tam se technicky už nejedná o esenciální olej, ale o absolue. Jsou esencím velmi podobné, ale jejich výroba je náročná a drahá na surovinu.

V každé 10ml lahvičce je zhruba 250 kapek. A vzhledem k tomu, že se skutečně esence dávkují po kapičkách, tak balení vydrží hodně dlouho. Díky tomu se pak i u drahé vanilky nebo růže dostaneme k tomu, že je jejich použití v kuchyni ekonomické. Vyjde levněji a přinese lepší výsledky v porovnání s použitím běžně dostupné vanilky nebo růže přímo.

Trošku větší spotřebu můžeme očekávat v případě, že esenci použijeme před delší tepelnou úpravou. Vonné látky se totiž rády vypařují.

Obecně ale říkám, že takové všeobecně platné pravidlo je co porce, to kapka.

Taky je potřeba zmínit jejich trvanlivost. Esenciální oleje nevyžadují konzervaci a vydrží při pokojové teplotě. Ideální je vyhnout se teplotním výkyvům. Lahvička většinou vydrží řadu let, ale pro vnitřní užití bych doporučila spotřebovat tak do roka. Pokud se nám ale stane, že dobu překročíme, esence využijeme jakýkoliv jiným způsobem.

 

Jak jste se dostali k nápadu prodávat esenciální oleje?

Už dlouho nás zajímalo zdravé (a dobré jídlo) a přírodní kosmetika. Esenciální oleje jsme používaly léta a začalo nám vrtat hlavou, proč se nevyužívají v jídle. Tak jsme začaly téma zkoumat, ale první roky to bylo těžké – bylo těžké najít informace i vhodné esenciální oleje. Pak jsme narazily na našeho dodavatele. Díky tomu, že sídlí poblíž Barcelony a my tam máme naši druhou základnu, měly jsme možnost se s ním přímo potkat a seznámit se s problematikou blíž. Asi v té chvíli jsme se dostaly do bodu, kdy z nápadu typu „co by kdyby“ se stal nápad, který si vyloženě říkal o realizaci.

 

Jaké máte plány do budoucna?

Jedním z nejžhavějších plánů je rozšiřovat nabídku a časem přidat další příbuzné produkty. S tím ruku v ruce jde jejich testování, sestavování receptů i tvorba obecnějších informačních materiálů. Nechceme esence jen prodávat, chceme naučit lidi je používat. Esence jsou úžasné a není třeba se jich bát, na druhou stranu je potřeba zachovat si k nim velký respekt a dle toho je používat. Takže rozhodně jedním z našich nejdůležitějších plánů je učit ostatní, jak si esence (bezpečně) užívat a mít z nich radost.

 

Název:Prostě miluju!
Co to je?E-shop s esenciálními oleji určenými k potravinářskému využití
Web:www.prostemiluju.cz
Kolik esence stojí?
Cca 200 Kč za lahvičku s 10ml (250 kapek)
Kde získat více informací?Blog stránky prostemiluju.cz
Pro koho:Pro nadšené domácí i profesionální cukráře a cukrářky, kuchaře a kuchařky, do kaváren a bio obchůdků

 

A co vy? Používáte esence v kuchyni běžně, nebo je to pro vás novinka?

.

Komentujte

avatar
  Upozornit  
Upozornit na

Pro vložení komentáře je třeba zadat své jméno / přezdívku a e-mail. Takto zadaný e-mail bude využitý výhradně pro správu a editaci komentářů. Naše zásady zpracování osobních údajů najdete zde.

b3lineicon|b3icon-phone-chat||Phone Chat

Spojte se s námi

 

tereza@foodiny.cz

Sledujte náš Facebook

Sledujte náš Instagram

 

 

b3lineicon|b3icon-pencil||Pencil

Napíšeme o vás

 

Znáte nebo máte nadějný gastronomický projekt? Rádi vám dáme prostor! Napište nám na spoluprace@foodiny.cz a podpořme se navzájem! 🙂

 

b3lineicon|b3icon-microphone||Microphone

Napište o nás

 

Jsme začínající projekt a jsme rádi za každou příležitost být slyšet a vidět. Napište nám na tereza@foodiny.cz a my vám dáme skvělý obsah!

 

© 2019 Foodiny - Neokoukané podnikatelské nápady a startupy ze světa gastronomie.

Tohle si nechceš nechat jenom pro sebe! :-)

Sdílej tento článek a získej tím navíc cool obsah na svůj profil.